IB Controll Informatikai Szakmai Ösztöndíj - a tapasztalatszerzési lehetőség

2018/2019. tanév tavaszi szemeszter

Minden félévben hírt adunk az ösztöndíj pályázat eredményéről. Ennek két oka van. Az egyik, hogy büszkék vagyunk azokra a diákokra, akik részt vesznek a pályázatban és azt gondoljuk jó példaként állnak a hallgatótársaik előtt. A másik ok, hogy reklámozzuk ezt a lehetőséget azoknak, akik még egyáltalán nem gondoltak arra vagy eddig még csak kacérkodtak a gondolattal, hogy megpályázzák az ösztöndíjat.

De miért is érdemes foglalkozni egy ösztöndíjjal?!

Erről megkérdeztük a leghitelesebb személyeket, azokat, akik az idei félévben részt vettek a személyes meghallgatáson, és a bírálóbizottság döntése alapján elnyerték a díjat: Nagy Richárdot (N.Richárd) és Szabó Patrikot (Sz.Patrik). A kérdéseket és a válaszokat az alábbiakban olvashatjátok.

  • Miért pályáztad meg az ösztöndíjat?

„Azért pályáztam meg az ösztöndíjat mert, úgy gondolom, hogy egy olyan visszajelzést tudott adni, ami nagy mértékben visszaigazolja, hogy a helyes úton haladok-e ahhoz, hogy a céljaimat megvalósítsam és informatikussá váljak.” (N.Richárd)

„Az ösztöndíj pályázatot egy kihívásnak tekintettem, úgy gondoltam, hogy csak nyerhetek vele, ezért pályáztam meg.” (Sz.Patrik)

  • Hogyan gondolsz vissza a pályázat elkészítésére, mennyire volt nehéz/könnyű elkészíteni/beszerezni a szükséges dokumentumokat?

 „A pályázat elkészítése számomra nem volt nehéz, mivel az előtte lévő tantárgyakon való lelkiismeretes felkészülés eredményéül már volt önéletrajzom és motivációs levelem is, amit csak frissíteni kellett. A dokumentumok beszerzése is 1 nap alatt megtörtént.” (N.Richárd)

„Pályázni egyáltalán nem volt bonyolult, egy fél nap alatt el lehet intézni az egészet. Talán a legtöbb energiát az önéletrajz elkészítése emészti fel, de nekem ezügyben szerencsém volt, hiszen már volt kész önéletrajzom.” (Sz.Patrik)

  • Meséld el: hogyan érezted magad a személyes meghallgatás előtt, alatt, után?

„A meghallgatás nagyon jó hangulatú volt, remek emberekkel, fontos pillanatokkal és gondolatokkal. A meghallgatás után megkönnyebbültem és elkezdtem végig gondolni, hogy mindent helyesen mondtam-e és mindent elmondtam-e, amit akartam. Persze rájöttem, hogy nem, de sajnos ennyi fért az időbe bele.” (N.Richárd)

„Kicsit izgultam a személyes meghallgatás előtt, mert nem tudtam, hogy mire számítsak. Amikor megérkeztem, nagyon barátságosan fogadtál (szerk.: egy kis pogácsával, üdítővel és néhány jó szóval várjuk a pályázókat), ez sokat javított a közérzetemen. A meghallgatás kezdetekor még feszült voltam, azonban ez hamar elmúlt, a bizottság tagjai nagyon kedvesek voltak, így vidám hangulatban folyt a beszélgetés. Ami szokatlan volt, hogy 4-5 emberrel szemben ülve kellett magamat bemutatnom, talán ez okozta azt a kis feszültséget bennem.” (Sz.Patrik)

  • Hogyan gondolsz vissza a személyes meghallgatásra? (Olyan volt-e amilyenre számítottál vagy sem?)

„A meghallgatásra egy fergeteges élményként gondolok vissza. Szerintem, számomra meghatározó volt.” (N.Richárd)

„A személyes meghallgatás nem olyan volt, mint amilyennek elképzeltem. Sokkal oldottabb és barátságosabb volt a hangulat, mint amit vártam. Tényleg egy könnyed beszélgetés volt, melynek az volt a célja, hogy kicsit jobban megismerjenek engem.” (Sz.Patrik)

  • Üzensz-e valamit a következő félévre a hallgatóknak?

„A következő félévre a hallgatóknak azt üzenném, hogy bátran jelentkezzenek, mert megéri már csak azért is, hogy egy "képet" kaphassanak magukról és a haladásukról.” (N.Richárd)

„Csak azt tudom üzenni minden hallgatónak, hogyha érez magában egy kis potenciált, jelentkezzen, nem fogja megbánni! Már a személyes meghallgatás önmagában is egy pozitív élmény, emellett remek tapasztalatszerzési lehetőség. (Sz.Patrik)

Köszönjük szépen a válaszokat!

 

Szeretnénk a mi oldalunkról is beszámolni: mit jelent számunkra az ösztöndíj kiírása és a hozzá kapcsolódó folyamat?

Az ösztöndíj nevében hordozza a jelentését: ösztönözni, bátorítani valakit. Miért? Milyen célból?

Egyrészt a megkezdett szakmai életút igazolásául, elismerve az eddig megszerzett ismereteket, másrészt a kitűzött célokra bátorításul, harmadrészt pedig azért, hogy megismerjük egymást közelebbről, a nyertes pályázóknak ugyanis felajánljuk, hogy – amennyiben a rövidített felvételi eljáráson sikeresen teljesítenek – nálunk tölthetik a szakmai gyakorlatukat, ami a későbbiekben akár állásajánlattá is válhat.

Természetesen a nem nyertes pályázókat is bátorítjuk, hogy próbálják meg magukat a szakmai gyakorlati felvételi eljárásunkon. Ez is egy támpontot ad arra vonatkozóan, hogy milyen ismereteket vár el egy cég és azokban milyen szinten áll a pályázó.

Az egyetemi tanulmányok célja, hogy az iskolát követően állást találjon az ember. Érdemes ezért megnézni, mi kell ahhoz, hogy egy cég felvegyen szakmai gyakorlatra, hiszen ez nem áll messze az állástól. Sőt, a kollégák többsége valaha szakmai gyakorlatosként kezdte nálunk a pályáját.

A bírálóbizottság két tagját, Márta Dánielt és Boros Áront is megkérdeztük, ők milyennek látták az idei évben a pályázókat, a pályázatokat. Mindketten azon a véleményen voltak, hogy a pályázók mindegyike nagyon ügyes volt, mindegyiküknek volt a szakmai életútjukat tekintve terve, célja. A pályázók izgatottságát ők is érzékelték, de igyekeztek a beszélgetés során oldani a feszültséget, ami sikerült is, hiszen a meghallgatás végére a hallgatók közvetlenebbek lettek. A pályázók különböző területről érkeztek, különböző adottságokkal, tehetséggel rendelkeznek, így nagyon nehéz volt az összehasonlítás, az ösztöndíj nyerteseinek kiválasztása. Ez a teher a bírálóbizottság tagjaira hárult, akik meghozva a nehéz döntést Richárd és Patrik támogatását szavazták meg.

Ezúton is gratulálunk és további sok sikert kívánunk a díjazottaknak: Nagy Richárdnak és Szabó Patriknak.


A képen: dr. Csík Norbert, Szabó Patrik, Nagy Richárd, Apáti László (balról-jobbra)

Visszakanyarodva az ösztöndíjhoz, nagyon szeretjük a meghallgatáson kívül az átadót is. Ekkorra mindig készül a házi pogácsa és valamilyen édes süti is (most a ronda, de finom zabos süti volt terítéken).

Az átadó előkészületei a végéhez értek, az asztal kész, az illatok már csiklandozzák az ízlelőbimbókat, várjuk a főszereplőket. Nemsokára meg is érkeznek és ekkor már tényleg teljesen kötetlenül, nyugodtan lehet beszélgetni, anekdotázni, együtt nevetni a hallgatókkal és a bírálóbizottság tagjaival.

Köszönjük az élményt, köszönjük a részvételt!

IB Controll Kft. csapata