Raspberry Kreatív: A Raspberry és Te – mit tudtok kihozni egymásból? (2016-17/2)

Idén is megszülettek a csodák!

Az idei félévi beszámolónkat Drenyovszki Rajmund tanár úr - a beadott pályamunkák értékelésekor - elhangzott szavait felidézve kezdjük.

A tanár úr kiemelte, hogy nagyon jó volt látni a belső motiváció erejét, az érdeklődés hatalmát és a tanulási hajlandóságot a versenyzőkben. Azt, ami miatt 1 hét alatt akár egy ismeretlen programozási nyelvet is meg lehet tanulni, melynek elsajátítására, ha nincs meg ez a tűz, akkor egy félév is kevésnek bizonyul.

Ezt mi is megerősítjük: bizony jó volt látni a pályázókban a szakma szeretetét, azt, hogy amit tanulnak, az a hobbijuk is egyben.

De nézzük miként is születtek meg a csodák:

A Raspberry Kreatív hagyományaihoz híven a hallgatók fantáziájára lett bízva, mit hoznak ki a Raspberryből. A tervezőasztaltól a bemutatóig rendelkezésre álló idő egy tanulmányi félév, ez nagyjából 3,5 hónapot ölel fel azzal a megszorítással, hogy a szemeszter és az élet adta egyéb kötelezettségeket is teljesíteni kell. A feladatok összeegyeztetése pedig nem mindig egyszerű.

Mégis úgy gondoljuk megtérül egy-egy szakmai versenybe fektetett energia. Többet ad, mint első ránézésre gondolná az ember.

A versenyen való részvétel a szakmai tapasztalatok megszerzésén túl felér egy önismereti tréninggel is. Fontos tapasztalatokat szerezhet a versenyző saját magáról: hogyan tudja beosztani az idejét, hogyan tud problémákat felismerni, megoldani, milyen módszereket, eszközöket vesz igénybe a megoldáshoz, mit ítél fontosnak a kezdetekkor és mi az, ami utólag valóban fontos volt, tud-e segítséget kérni, tud-e önállóan dolgozni, …stb.  

Már az ötletelés is sok gondolkodást igényelt: vajon mit lehet készíteni egy Rasbperry segítségével? Melyik ötlet valósítható meg egy félév alatt? Van egy ötlet – de vajon megfelelő-e? És ha nem akkor mi legyen a következő? Miért lesz ez vagy az az ötlet nyerő?

Majd a kivitelezés adta fel a leckét, és sarkallta kreatív gondolkodásra a pályázókat.

Ötletelés, tervezés, megvalósítás, kudarc, újratervezés, ismételt megvalósítás, ismételt kudarc, újabb tervezés, és megint kudarc – ki gondolja úgy, hogy még folytatná?

A Raspberry Kreatív projektben dolgozók többsége nem adta fel itt. Küzdöttek és eljutottak a célig vagy a cél közelébe. Vállalták a küzdelmes utat, melynek eredményeképpen a legfontosabb kincs is az övék lett: a megszerzett ismeret, tudás és tapasztalat. És a lényeg: ezeket azok is felfedezték, akik elakadtak a kezdeti fázisoknál és nem értek a feladatmegoldás végére. Ők is találtak kincset, hiszen megtanulták, hogy egy projektet befejezéséhez mennyivel kell több energiát befektetni, mire kell jobban odafigyelni, mit kellene másként csinálni. Minden versenyzőre igaz az, amit Thomas Alva Edison is megfogalmazott: „Nem hibáztam. Egyszerűen csak találtam tízezer utat, ahogy nem működik.”

Mindnyájan megtalálták azokat az utakat ahogy nem működik, és volt, aki addig is eljutott, hogy működik.

Mindeközben a Raspberry-k is átalakultak, formálódtak, kiegészítőkkel és alkatrészekkel bővültek, szoftveresen fejlődtek, majd csodákká válva megszülettek.

Megérte a küzdelem? Egyértelműen IGEN!

Hiszen milyen jó működés közben látni a kézzelfoghatóvá vált terveket, a megvalósított ötleteket - és milyen jó látni a méltán büszke alkotókat:

1. helyezett Bőszén László az Univerzális CNC – Lego Robot pályamunkával 

2. helyezett Tímár Roland az Okosház pályamunkával

3. helyezett Tóth Csaba a 3D szkenner pályamunkával

 

A "működik"-ig eljutott pályázók: Bőszén László, Tímár Roland (Tóth Csabát majd utólag rátesszük a képre - ő jelezte előre, hogy nem tud részt venni a díjátadón)
Az IB Controll Kft. képviseletében: Apáti László 
(balról-jobbra)

 

Bátorítjuk azokat is, akik idén már találtak olyan utakat, ahogyan nem működik az ötlet és azokat is akik még nem keresték ezeket az utakat.

Lépjetek rá bátran az útra, és lépjetek tovább és tovább: a jövő félévben ismét vár rátok 10 db Raspberry Pi. Lehet keresni a kincseket, lehet ötletelni, tervezni, alkotni és lehet újratervezni!

IB Controll Kft. csapata