Roffa Hajnalka: Lúcia Project

Hajnalka projektjét az általa benyújtott dokumentációból idézve hadd mutassuk be:

"A project neve Lúcia. Szent Lúcia vagy Luca a keresztények által az 5. század óta tisztelt szűz és vértanú. A középkorban közkedvelt szent volt. A név a lux, azaz a „fényesség” szóból származik. Mai napig a vakok és gyengén látók védőszentjének tartják.

A project ötlete az emberiség egy komoly részért érintő problémakörből indult. Ezen probléma a látás részleges vagy teljes elveszítése betegség, baleset illetve a kor előrehaladásából adódóan. Csaknem 33000 vak ember él az országban, az esetek többségében az időskori makuladegeneráció és egyéb látóhártya-betegségek, a szürkehályog, a zöldhályog és a cukorbetegség áll a háttérben , ez derül ki a Semmelweis Egyetem Szemészeti kutatócsoportja által készített országos felmérés előzetes eredményeiből. (http://semmelweis.hu)

Persze a vakok és gyengén látók rendelkezésére már számos eszköz áll, ami segítséget biztosít számukra a mindennapi életben, ám ezek az eszközök nem mindenki számára elérhetőek. Olyan eszközt szerettem volna megvalósítani, aminek a költsége minimális és a lehető legkevesebb eszközzel megvalósítható, de ugyanakkor egyszerűen működtethető így az idősebb korosztály se zárkózik el előle.

A fő motivációs tényezőm a 90 éves nagypapám, aki fél szemére vak és a másikkal gyengén látó. Szerettem volna egy számára is egyszerűen kezelhető eszközt létrehozni, hogy az érkező levelek és számlák apróbb betűi se vesszenek el számára."

Hajnalka projektje a bírálóbizottság értékelése alapján a 2017/2018. tanév I. félévének nyertes projektje lett.

Ezúton is gratulálunk neki!

Prezentáció

Leírás

Videó

Roffa Hajnalka: Lúcia ProjectRoffa Hajnalka: Lúcia Project