A Raspberry és TE – mit tudtok kihozni egymásból? (2016-17/1)

A 2016/2017. tanév őszi félévében ismét útjára indult néhány Raspberry Pi 2 hogy átalakulva, átformálódva, a hallgatók keze munkáját dicsérve bemutassa mire is képes.

A Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán nappali tagozaton mérnökinformatikus alapképzésben részt vevő hallgatók számára hirdettük meg az ötletbörzét, mely idén is megmozgatta a fantáziát, előcsalogatta a kreatív hallgatókat és elindította egy felfedező útra.

A felderítésre, hogy vajon mire is lehet képes egy Raspberry és hogyan is lehet megszelidíteni, hogy azt tegye, amit a hallgató akar, egy félév állt rendelkezésre. Teltek a hetek, a hónapok és mi is azon kaptuk magunkat, hogy a bemutató alkalmon vagyunk.

A Kar Informatikai Tanszékén, a Neumann János (4. számú) épület adott teret a hallgatók és Raspberryk bemutatkozásának. A Raspberryk ebben a félévben is többféle alakzatot öltöttek. Mindezzel együtt pedig a Raspberryk is formálták a diákokat. A pályaművek készítése során olyan új szakmai és projektmegvalósítási ismeretekkel gazdagodtak, melyek a rövid- és a hosszútávú céljaikat segítik elő: melyik megoldás, eszköz felel meg a terveknek, melyik mennyire megbízható, mely feladatra mennyi időt kell tervezni, a felmerülő hibák-problémák megoldása-áthidalása miként valósítható meg, stb.

Mivé formálódtak a Raspberryk? Nos, lássuk a műveket:                  

 

A felfedezők: Pollhammer Tamás, Szabó Zorán Imre, Börcsök Péter Zoltán, Révész Mátyás
Az IB Controll Kft. képviselői: Apáti László, Csörögi Gyula Attila
(balról jobbra)

A zsűri feladata egy ilyen pályázatnál nem egyszerű, hiszen az almát kell összehasonlítani a körtével, mégis döntést kell hozzni: kié legyen a Raspberry Pi?

A bírálókat az alábbi szempontrendszer segítette a döntés meghozatalában: értékelésre került többek között a megoldások újszerűsége, a meglévő ismeretek gyakorlati alkalmazása, a továbbfejleszthetőség lehetősége, a technikai megoldás minősége, a projekt összetettsége, a Raspberry Pi adta lehetőségek kihasználásának mértéke. Ezen szempontok alapján a zsűri egyhangú döntése értelmében Szabó Zorán Imre és pályaműve, az Iskolai RFID beléptető rendszer lett a „A Raspberry és TE – mit tudtok kihozni egymásból!” projekt első helyezettje. 

A díjátadóra 2017. február 16-án került sor az IB Controll Kft. székhelyén. A résztvevők - alkotó munkájukat elismerendő - részvételi igazolást kaptak, Szabó Zorán Imre pedig a nyertesnek járó Raspberry Pi 3-t vehette át. Ezt követően egy kis sütemény és üdítő mellett kötetlen beszélgetésre hívtuk a pályázókat.

Bízva abban, hogy az alkotás öröme vonzza a hallgatókat a 2016/2017. tanév tavaszi félévében is útjára bocsátunk néhány Raspberryt és kíváncsian várjuk mivé formálódnak át a hallgatók szakmai ismereteinek, ötleteinek eredményeképpen. Jelentkezni Drenyovszki Rajmund tanár úrnál a IV. épület 202. termében lehet 2017. március 3. péntekig.

Ezúton is köszönjük a GAMF Kar támogatását, Drenyovszki Rajmund és Zsupányi Krisztián tanár urak segítő együttműködését.

A hallgatóknak további sok sikert kívánunk tanulmányaikhoz!

IB Controll Kft. csapata