Bőszén László: Univerzális CNC - LEGO robot

László ötlete a LEGO Mosaic Maker alkalmazásán alapul. A terv: egy fénykép pixelekre bontása, a fehér és fekete 4 árnyalatára szűkítve a kép színeit, majd az elkészült kép robot általi kirakása LEGO-ból.

A bemutatón megtudhattuk, hogy az egyik legnagyobb kihívást a LEGO-k adagolása jelentette. Több adagolószerkezet is elkészült, amelyek mégsem hozták a kívánt eredményt, míg végül egy, a gravitációs erőt kihasználó adagoló megfelelt a követelményeknek. Igaz, még itt is kompromisszumot kellett kötni, hiszen nem sok LEGO fért az adagolóba, így többször is után kell tölteni 1-1 kép elkészítéséhez.

A robot hardware és software elemeit László tervezte és nagy részüket saját maga készítette el (a fémház elkészítésében támogatók segítették a munkáját).  A software-t Pythonban írta meg Tkinter Gui felülettel, mely igen szépre sikerült. A hardware kiforrott megjelenése pedig egy késztermék jellemzőit mutatta. A győztes munka kivitelezése profi volt, László teljesítménye több ember munkáját fedte le.

A zsűri elismerő véleménye az alábbi megszólalásból is kihallatszott: „Egy gond van csak ezzel a robottal, hogy nem otthon van nálam!”.

Prezentáció

Dokumentáció

Videó