IB Controll Informatikai Szakmai Ösztöndíj – a bátrak ösztöndíja

Cégünk a 2016/2017-es tanév őszi szemeszterében is meghirdette Szakmai Ösztöndíj pályázatát a Pallasz Athéné Egyetemen. A díj átadásakor az ösztöndíjasokkal beszélgetve kiderült, hogy a pályázattal a szakmaiságon túl a bátorságot is jutalmazzuk.

Az ösztöndíj elnyerésének feltételeit két nagy csoportra oszthatjuk: az első csoportban lévő feltételeknek kötelezően meg kell felelni, a második csoportban lévő feltételnek való megfelelés előnyt jelent a pályázó számára.

Az első csoport feltételei között szerepel az aktív hallgatói jogviszony, a pályázati időszakot megelőző és az aktuális félévben legalább 20-20 felvett kredit, valamint a pályázati időszakot megelőző félévben legalább 3,50 tanulmányi átlag. Ezek azok a feltételek, amelyeknek mindenképpen meg kell felelnie a jelentkezőnek.

A második csoport előnyt jelentő feltétele a kötelező tanulmányokon túlmutató szakmai/tanulmányi aktivitás. Itt a pályázati kiírásban több mindent felsoroltunk, így pl. OTDK, TDK, tanulmányi versenyek, szakmai projektekben való részvétel, szakkollégiumi tevékenység, publikáció, demonstrátori tevékenység. Természetesen a felsorolás csak példálózó. Ennek a feltételnek nem kötelező megfelelni – mindemellett bátorítunk mindenkit, és ezért is szerepel ez a feltételek között, hogy a kötelező tanulmányokon túl is foglalkozzon a választott szakmájával, hivatásával.

A pályázatra a beadási határidő napján is érkeztek be pályázati anyagok, így összesen 6 bátor jelentkező mérette meg magát: Bajáki Ferenc, Dokonpil Norbert, Farkas Attila, Muhi Kristóf, Rajtár András, Szabó Zorán.

Bátor?! Igen, bizony kell bátorság ahhoz, hogy megmutasd magad, hogy mérlegre tedd a tudásod, az eddigi szakmai tapasztalatod. De azért azt is szeretnénk bátorításként elmondani, hogy itt nem lehet veszíteni.

Mindenki nyertese egy ilyen jellegű pályázatnak, mert ha nem is lett mind a hat jelentkező az ösztöndíjasunk, de aki nem nyert, az is sok tapasztalatot szerzett arról, hogy mit vár el egy cég, milyen egy felvételi beszélgetés szituációja, miként lehet készülni erre az alkalomra, miket és hogyan kell elmondani, miként kell a dokumentumokat benyújtani, és talán ha a hallgatókat kérdeznénk, ők még több mindent fel tudnának sorolni. Bátorítunk hát benneteket arra is, hogy kérdezzétek akár a hallgatókat, akár bennünket, akár a HSZK munkatársait.

Az ösztöndíj átadására 2016. december 7-én az IB Controll Kft. irodájában került sor. Az ösztöndíjas hallgatókkal való beszélgetéskor kiderült, hogy bár az információ eljut a hallgatókhoz, végül saját magukat beszélik le a pályázat beadásáról.

Kérdeztük, hogy mi lehet ennek az oka. A válasz pedig az volt, hogy az előnyt jelentő feltételeknek nem felelne meg a pályázat. Még ha így is van, és talán emiatt nem lennél ösztöndíjas, akkor is érdemes a többi tapasztalat megszerzéséért bevállalni, hogy nem nyersz.

Amikor egy-egy új, ismeretlen feladat megvalósítása előtt állunk, mindig a nagy festők jutnak eszünkbe. A festők sok-sok tanulmány – és ez annyira jó kifejezés arra, ha elrontunk valamit - elkészítése után kezdenek bele a nagy festmények megalkotásába. Gyakorolják a kézmozdulatokat, kipróbálják a festékek keverését és mikor már minden összeállt, akkor festenek és alkotnak.

Így van ez az ösztöndíjjal, a szakmai feladatokkal is, de az állásinterjúkkal is. Lehet, hogy elsőre nem sikerül, lehet, hogy másodszorra sem, lehet, hogy sokat kell gyakorolni, sok tanulmányt kell végigjárni. Egy biztos, hogy a sok gyakorlással meg fog születni az eredmény is. A gyakorlással jönnek elő a hibák, a bug-ok, amiket javítva juthatunk el a nagy műig.

Kívánjuk, hogy legyetek bátrak, merjetek tanulmányokat készíteni, merjetek hibázni és javítani a hibákat, hogy eljussatok a saját műalkotásotokig.

Hiszen – ahogyan azt Alexander Pope is megfogalmazta – „az embernek sohasem kellene szégyellnie, ha valamit rosszul csinált. Ez egész egyszerűen csak annyit jelent, hogy ma bölcsebb, mint tegnap volt.”

Mind a hat jelentkezőnek ezúton is köszönjük azt, hogy bátran vállalták a pályázati anyaghoz szükséges dokumentumok összegyűjtését, a pályázat benyújtását, és a személyes beszélgetésen a részvételt.

Az ösztöndíj pályázatot a 2016/2017. tanév tavaszi szemeszterében is meghirdetjük, kívánunk sok bátorságot minden hallgatónak a jelentkezéshez!

A 2016/2017. tanév őszi félévében ösztöndíjat nyert hallgatók, a bátrak:

Muhi Kristóf, Szabó Zorán Imre, Dokonpil Norbert

Ezúton is gratulálunk nekik!

IB Controll Kft.