Ugrás a tartalomra

Raspberry Kreatív: A Raspberry és Te – mit tudtok kihozni egymásból? 2017/2018. tanév II. félév

Szárnyaló idő – tovatűntek a nappalok és az éjszakák, a szorgalmi és a vizsgaidőszak, az új félév kihívásait hozó tavasz, a megtanultakról számadást váró június, mind-mind elmúlt.

Beköszöntött forróságával a nyár és eljött a Raspberry Kreatív projekt záró alkalma is. Meleg, nagyon meleg nap volt. A Nap is árasztotta bőven melegét és az izgalom is fűtötte a hallgatókat. A IV-es épület pedig mintha a téli fűtési szezonra szeretett volna tartalékolni a melegből, jól benntartotta azt. A Raspberryk és a hallgatók bemutatkozására egy harmadik emeleti teremben került sor, ahol modern korunk egyik vívmánya, a klíma adott csak enyhülést.

A félév elején volt 10 db Raspberry Pi2 és volt 4 lelkes hallgató. A félév végére 4 Rapsberry különleges átváltozáson ment keresztül és 4 szakmai ismeretekkel és tapasztalatokkal gazdagodott hallgatót hívtak életre.

A hallgatók pedig a Raspberry-k átváltoztatásán fáradozva próbálták megalkotni azokat az ötleteket, amelyekkel elindultak. A megvalósítás azonban olykor nem zökkenőmentes.

Minden félévben látjuk, hogy a nehézségek szembe jönnek, sőt futnak a hallgatókkal, akik igyekeznek jó útra téríteni őket és a tanítót látni bennük. Persze nem mindig egyszerű a sokadik akadályt átugorva is állva maradni és nem elkeseredni, ha mégis megtörténik az elesés. Merthogy a rendelés hiába történik időben, ha a szállító késve küldi a kért alkatrészeket, vagy elvész a szállítmány. Vagy a kitalált ötlet lehet nagyon kiváló, ha az adott eszközre való adaptálás nem volt túl sikeres. És amikor valami nem várt dolog történik, és emiatt a szinte kész munka tönkremegy. Vagy amikor az egyik megoldásról kiderült, hogy mégsem járható, akkor újabb és újabb utak keresése válik szükségessé. Nos, belátható, hogy ezek nem túl boldogító pillanatok. És mindezeket tetézve az idő is szűk keresztmetszetté válik ahogy telnek a napok.

Az ötlet kitalálása és megvalósítása sok-sok kutatással, tervezéssel, utánajárással, próbálgatással, teszteléssel jár és ezekért mindig megéri belefogni egy-egy új dologba. Ehhez hozzátartozik az is – és ezért kérjük mi is a dokumentáció készítését -, hogy a kitűzött cél, a felkutatott megoldások, a tévesnek vagy nem a legmegfelelőbbnek bizonyult utak, a kiválasztott megoldási irány pontosan rögzítésre kerüljenek. Mégpedig úgy, hogyha előkerül 1-2 hónap vagy 1-2 év múlva, akkor is érthető legyen a készítője és akár egy kívülálló számára is.

Mert ami itt kiderül, az már egy éles projektben használható, értéket képviselő tudásként jelentkezik. Mert így tanul és válik egyre tapasztaltabbá, bölcsebbé az ifjú, így lesz felnőtt, aki szembe mer nézni az akadályokkal.

Azt gondoljuk szerencsések voltak azok a hallgatók, akik ebben a félévben részt vettek a projektben. Egy német közmondás szerint ugyanis „a szerencse az, amikor a lehetőség találkozik a hajlandósággal”. Mi adtuk a lehetőséget, ők adták a hajlandóságot a tanulásra, az új ismeretek megszerzésére, az alkotásra.

A szerencsés résztvevők és műveik:
1. helyezett: Hegedűs Olivér – Terepasztal vezérlés Raspberry Pi és Arduino segítségével
2. helyezett: Pálinkás Ákos – Arcfelismerő szoftver adott környezetben
3. helyezett: Tiricz Klaudia – Kisvállalati hálózat kialakítása raspberry szerverrel
Szekeres Tamás – PiDrone2

További sok sikert kívánunk a hallgatóknak tanulmányaik és életük során!

IB Controll Kft. csapata