Ugrás a tartalomra

Hogyan lehet valaki szakmai gyakorlatos az IB Controll Kft.-nél? /III. rész

III. rész

A harmadik lépés a motivációs levél megírása. Igen, érdemes írni, hiszen itt látjuk kommunikációs képességed, készséged írásos formáját. Mit írhatnál bele? Például, hogy hol találkoztál velünk, miért szeretnéd nálunk tölteni a szakmai gyakorlatot, milyen szakmai eredményeidre vagy büszke, mi érdekel a szoftverfejlesztés területén belül, miért téged válasszunk. Amennyiben valamilyen tulajdonságodra szeretnéd felhívni a figyelmet, akkor azt támaszd alá valamilyen konkrét eseménnyel, történettel. Például a „csapatban szeretek dolgozni, de egyedül is megállom a helyem” mondatot érdemes kiegészíteni azzal, hogy milyen csapatmunkában vettél részt – ez lehet akár egy verseny is -, a csapatban mi volt a feladatod, milyen eredményt értetek el; milyen egyéni feladatod volt akár a csapatmunkán belül, milyen megoldásra jutottál…stb.

Formai követelmény: legyen címzés, legyen megszólítás, legyen tagolt a szöveg, legyen dátumozás, aláírás – persze ez lehet gépelt is (nem kell nyomtatni, aláírni, majd szkennelni).

A negyedik lépés: Fontos, hogy mindig ellenőrizd a munkád, a beadni kívánt dokumentumokat – ez olyan mintha a kódod tesztelnéd.

Láttunk olyan önéletrajzot, melyben az írója precíznek nevezi magát és mégis volt helyesírási, elgépelési hiba a beadott dokumentumban. Sokszor a szövegszerkesztő program sem találja a hibákat, hiszen az adott szó lehet, hogy hibátlan, csak a szövegkörnyezetből derül ki, hogy nem megfelelő a szóhasználat: nem mindegy, hogy mellett vagy mellet és kellett vagy kellet.

Volt olyan, aki egy másik cégnek írt motivációs levelet küldött be… Érdemes átolvastatni egy baráttal, barátnővel, családtaggal mind az önéletrajzot, mind a motivációs levelet, mert aki írja, az már nem biztos, hogy észreveszi a szembetűnő hibákat.

Az ötödik lépés: Ha minden dokumentummal elkészültél, akkor jöhet a regisztráció. A https://ibcontroll.hu/szakmai-gyakorlat-0 oldalon található "Regisztráció" gomb megnyomásával tudsz regisztrálni, majd az így elérhető űrlapot kell kitölteni és a CV-t, motivációs levelet feltölteni. A fájlnév ékezet és szóköz nélkül (a szóközt aláhúzással jelölve) a dokumentum tartalmát és a regisztráló nevét tükrözze pl: cv_csaladnev_keresztnev, vagy CV_CsaladnevKeresztnev.

A hatodik lépés: A regisztráció beérkezését követően 1 héten belül felvesszük a kapcsolatot veled elsősorban telefonon, ha ott nem értünk utol, akkor e-mailen. Légy elérhető!

A telefonhívás lényege egy időpont egyezetetése az első személyes találkozásra és egy szakmai teszt kitöltésére.

A hetedik lépés: A személyes találkozás a felvételi eljárás első fordulója: ekkor lehetőséged van bemutatkozni, megmutatni, hogy mennyire érdekel a szakma, és a tudásodról is számot kell adnod a teszt kitöltése során.

 

előző rész...                                                                                                                                                                                                         ...folytatjuk